Ψηφιακή Κατάθεση Πινακίδων

Εδώ και μερικές ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων που οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να τα θέσουν σε ακινησία.

Η διαδικασία.

Οι ιδιοκτήτες μέσω του υπολογιστή τους θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα myCar.aade.gov.gr και να συνδεθούν με τους κωδικούς TAXISnet.

  1. Επιλέγουν “Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία
  2. Ελέγχουν τα στοιχεία που εμφανίζονται αν είναι σωστά (ΑΦΜ) και επιλέγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που θέλουν να θέσουν σε ακινησία και να καταθέσουν πινακίδες.
  3. Με την επιλογή “Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων” οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του οχήματος. Με την επιλογή αυτή δηλώνουν υπεύθυνα πως:
    • Το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό, περιφραγμένο χώρο
    • Δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά το τέλος της διαδικασίας ακινησίας του οχήματος.
  4. Αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα.
  5. Αφαιρεί της πινακίδες από το όχημα και ο ιδιοκτήτης τις φυλάει στο σπίτι του χωρίς να χρειαστεί να τις προσκομίσει στην εφορία.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείτε κα για το όχημα που έχει τεθεί σε κατάσταση ακινησίας και ο ιδιοκτήτης του θέλει να να το θέσει σε κυκλοφορία. Εφόσον βέβαια είχε κάνει την παραπάνω διαδικασία και είχε τις πινακίδες στην κατοχή του και όχι στην εφορία.

Επιπλέον παροχές της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα myCar.aade.gov.gr δίνει την δυνατότητα να κατεβάσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με την χρήση των κωδικών TAXISnet. Επιπλέον μπορούν να έχουν πληροφόρηση αν έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν υπάρχουν προηγούμενες οφειλές τελών κυκλοφορίας, αν είναι ασφαλισμένο. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και από την Ελληνική αστυνομία ώστε να μπορεί να κάνει διασταύρωση αν το όχημα έχει δηλωθεί σε ακινησία ή όχι καθώς και αν είναι ασφαλισμένο.

Το πρόστιμο

Σε περίπτωση που βρεθεί να κυκλοφορεί ένα όχημα ενώ έχει δηλωθεί πως είναι σε ακινησία ηλεκτρονικά, το πρόστιμο που προβλέπεται είναι €10.000 με πρόσθετη καταβολή το διπλάσιου του ποσού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματος. Σε περίπτωση υποτροπής προβλέπεται πρόστιμο €30.000, αφαίρεση άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου για 3 χρόνια.