Ασφάλιση GAP – Ασφάλιση Αξίας Οχήματος

Ασφάλιση GAP – Ασφάλιση Αξίας Οχήματος

Ασφαλίζονται  Ε.Ι.Χ.,  Ε.Ι.Χ.  ΜΟΤΟ,  Φ.Ι.Χ.  έως  3,5  τόννους,  ΤΑΧΙ,  οχήματα Σχολών Οδηγών, οχήματα εταιρειών Courier.

 Ποιο είναι το αντικείμενο της ασφάλισης;

✔ Η ασφάλιση προστατεύει από τον κίνδυνο απομείωσης της αξίας του οχήματος λόγω παρόδου του χρόνου, σε περίπτωση ολικής ζημίας με τη μορφή ολικής καταστροφής ή απώλειας του οχήματος (συμπεριλαμβανομένης της κλοπής), υπό την προϋπόθεση ότι δεν ήταν σφάλμα του οδηγού του οχήματος.

✔ Η ασφάλιση καλύπτει την ολική ζημία που καλύπτεται από το Βασικό ασφαλιστήριο

του  οχήματος  ή  από  την  Αστική  Ευθύνη  του  υπαιτίου,  σύμφωνα  με  τους ασφαλιστικούς όρους και προϋποθέσεις.

✔ Η ασφάλιση καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της ασφαλιζόμενης αξίας κατά την ημέρα ασφάλισης και της αξίας του οχήματος την ημέρα της ολικής ζημίας ή κλοπής.

Πού ισχύει η ασφάλιση;

✔ Η ασφάλιση καλύπτει τις ολικές ζημίες που προκλήθηκαν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής σύμβασης GAP.

✔  Η ασφάλιση μπορεί να καλύπτει οχήματα που είναι ταξινομημένα στην Ελλάδα.

Τι δεν καλύπτονται από την ασφάλιση;

✔ Αξιώσεις αποζημίωσης που δεν έχουν αναγνωριστεί από την Ασφαλιστική εταιρία

που είναι ασφαλισμένο το όχημα για Πυρκαγιά και Ολική Κλοπή ή την Ασφαλιστική εταιρία Αστικής Ευθύνης του υπαιτίου για ολική ζημία.

✔ Η περίπτωση όπου, παρά τη διαπίστωση ολικής ζημίας, το όχημα επισκευάστηκε ή η Ασφαλιστική εταιρία που είναι ασφαλισμένο το όχημα για Πυρκαγιά και Ολική Κλοπή ή η Ασφαλιστική εταιρία Αστικής Ευθύνης του υπαιτίου προέβησαν σε ανταλλαγή του αυτοκινήτου.

✔ Οι συνέπειες της μείωσης των ζημιών από την Ασφαλιστική εταιρία που είναι

ασφαλισμένο το όχημα για Πυρκαγιά και Ολική Κλοπή ή η Ασφαλιστική εταιρία Αστικής Ευθύνης του υπαιτίου (π.χ. λόγω ιδίας συνεισφοράς, ανάλωσης του ασφαλισμένου ποσού, αρνητικών προσαρμογών του οχήματος).

✔  Ολική ζημία που προκλήθηκε εκ προθέσεως ή ως αποτέλεσμα βαριάς αμέλειας.

✔  Ολική ζημία που σχετίζεται με τη διάπραξη εγκλήματος.

✔ Ολική ζημία που προκαλείται από χρήση ασφαλισμένου οχήματος κατά τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με την προβλεπόμενη χρήση.

✔  Ολική ζημιά που προκλήθηκε από τον οδηγό του οχήματος.

✔ Έμμεση ζημία, διαφυγόντα κέρδη που προκλήθηκαν από την αδυναμία χρήσης του ασφαλισμένου οχήματος.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της ασφαλιστικής προστασίας;

✔ Η ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρείας στο πλαίσιο της σύμβασης Ασφάλισης GAP εξαρτάται από:

  • την ύπαρξη ασφάλισης, για ολόκληρη την περίοδο της ασφαλιστικής σύμβασης GAP, που καλύπτει τον κίνδυνο καταστροφής από πυρκαγιά, η καταστροφής το οποίο δεν προκύπτει από το σφάλμα του οδηγού του οχήματος ή απώλειας του Οχήματος λόγω Ολικής Κλοπής,
  • την καταβολή της αποζημίωσης για την ολική ζημία από την Ασφαλισική εταιρία αστικής ευθύνης έναντι τρίτου ή την Ασφαλιστική εταιρία που είναι ασφαλισμένο το όχημα για Πυρκαγιά και Ολική Κλοπή σύμφωνα με τους όρους της Ασφαλιστικής εταιρίας.

Ποιές είναι οι υποχρεώσεις του ασφαλισμένου;

✔ Σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου με καλύψεις πυρκαγιάς και ολικής κλοπής για το ασφαλισμένο όχημα το οποίο πρέπει να ισχύει παράλληλα για όλη τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου GAP.

✔ Σε περίπτωση δήλωσης ζημιάς για αποζημίωση ολικής καταστροφής από πυρκαγιά

ή ολικής κλοπής του οχήματος στην Ασφαλιστική εταιρία που έχει ασφαλίσει τις καλύψεις αυτές ή περί αποζημίωσης για ολική ζημία υπατιότητα τρίτου από την κάλυψη Αστικής ευθύνης, πρέπει ο ασφαλιζόμενος με ασφαλιστήριο GAP, να αναφέρει το γεγονός αυτό στο Κέντρο Έγκρισης Ζημιών εντός 7 εργάσιμων ημερών.

✔ Η παροχή στην Ασφαλιστική Εταιρία όλων των πληροφοριών και εγγράφων, καθώς και η εκτέλεση των ενεργειών που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διεκδίκηση από την Ασφαλιστική Εταιρία των αξιώσεων κατά του υπαιτίου της ζημίας.

✔  Ενημέρωση της Ασφαλιστικής Εταιρίας για κάθε αλλαγή της διεύθυνσής σας.

✔ Γνωστοποίηση στην Ασφαλιστική Εταιρία της πρόθεσης του αρχικού ασφαλιζομένου, να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από την σύμβαση Ασφάλισης GAP στον νέο αγοραστή του οχήματος.

Πώς και πότε πρέπει να καταβληθούν τα ασφάλιστρα;

✔  Το ασφάλιστρο καταβάλλεται εφάπαξ πριν τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης Ασφάλισης GAP .

✔  Το ποσό του ασφαλίστρου αναγράφεται στο ασφαλιστικό έγγραφο.

✔ Ο ασφαλιστική εταιρία μπορεί να απαιτήσει την καταβολή του ασφαλίστρου μόνο από τον συμβαλλόμενό του.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ασφαλιστική κάλυψη;

✔  Η ασφαλιστική σύμβαση καλύπτει περίοδο 24, 36, 48 ή 60 μηνών.

✔ Η περίοδος ασφαλιστικής προστασίας αναφέρεται στο ασφαλιστήριο ή στο πιστοποιητικό ασφάλισης. Η ευθύνη της ασφάλισης αρχίζει από την ημέρα που αναφέρεται ως η αρχή της ασφαλιστικής περιόδου.

✔  Η ασφαλιστική σύμβαση GAP λήγει:

  • την τελευταία ημέρα της ασφαλιστικής περιόδου, εκτός εάν η ασφαλιστική σχέση έληξε πριν από την ημερομηνία αυτή, για άλλους λόγους
  • κατά την ημέρα καταβολής της αποζημίωσης από σύμβαση Ασφάλισης GAP
  • την ημέρα απόσυρσης του οχήματος από την κυκλοφορία
  • την ημέρα που ο ασφαλισμένος υπαναχωρεί από την σύμβαση Ασφάλισης GAP
  • σε περίπτωση πώλησης του ασφαλισμένου οχήματος, χωρίς μεταβίβαση των δικαιωμάτων από την ασφαλιστική σύμβαση Ασφάλισης GAP στον αγοραστή.

Πώς καταγγέλλεται η σύμβαση;

✔ Ο Λήπτης της ασφάλισης έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει από την ασφαλιστική σύμβαση GAP εντός 30 ημερών και, εφόσον ο Λήπτης της ασφάλισης είναι επιχειρηματίας, εντός 7 ημερών από την ημερομηνία σύναψης της ασφαλιστικής σύμβασης.

✔ Σε περίπτωση σύναψης ασφαλιστικής σύμβασης GAP για λογαριασμό τρίτου, ο

Λήπτης της ασφάλισης μπορεί να υπαναχωρήσει από την ασφαλιστική σύμβαση μόνο κατόπιν γραπτής αίτησης του Ασφαλισμένου.